Hírek

Édesipari hírek

Nápolyikról és ostyákról

Fagyizás közben a tölcsérbe harapva aligha gondol bárki áldozatra, pedig az ostya neve a latin hostiából ered, és maga a termék is a vallási szertartás világából került az édesszájúak tányérjára. Kevéssé ismert tény az is,

...

2022 évzáró gondolatok

Úgy tűnik, az édességekhez szükséges világpiaci alapanyag árak emelkedett szinten, de stabilizálódnak. A sérülékenység ugyanakkor továbbra is magas. Váratlan politikai, katonai, időjárási események, kártevők vagy betegségek felbukkanása boríthatja a konszolidációt. A cukor európai ára 100

...

2022 szaloncukor verseny

A Magyar Édességgyártók Szövetsége közreműködésével az Év Szaloncukra Verseny projekt gazdái, Kovács Ádám és Kovács Gergely 2022 november 24-én eredményt hirdettek:, a helyezettek listája itt található: https://azevszaloncukra.hu/nyertesek/2022 Az élelmiszerekre jellemző drágulásnál kisebb mértékben emelkedett 2022-ben

...

Forró nyarunk a jégkrémmel

Alig tért magához a pandémia éveiben megtorpanó jégkrémpiac, máris újabb, még komplexebb krízissel kell megküzdenie, mutatott rá a Magyar Édességgyártók Szövetsége. Bár az egyre hosszabb és forróbb nyarak miatt a forgalom várhatóan növekedni fog, az

...

Csokinyúl és csúcstechnológia

A húsvéti édességfogyasztás 900 tonna körül alakulhat, adott előrejelzést a MÉSZ tavaszi sajtótájékoztatóján, ahol egy, a Szövetség és a TÉT Platform által készített friss felmérés eredményeiből kiderült, milyen édességet miért választunk, és az iparág szereplői hogyan válaszolnak édes preferenciáinkra.

...

Forró nyár: az édességpiac legújabb trendjei és termékei

Nyalókák, italporok, kekszek pralinék az innováció középpontjában  Az innováció a járvány alatt sem szünetelt az édességiparban – éppen ellenkezőleg, a termékfejlesztés felgyorsult, derült ki a Magyar Édességgyártók Szövetségének nyári trendértékelő sajtórendezvényén. Hazai és külföldi gyártók

...

Csokinyuszi helyzet 2021

Már a tavalyi trendek azt mutatták, hogy 2020 nem lesz az édességgyártók legjobb éve. A tavalyi húsvét a hazai édességpiac egyik legnagyobb esését szenvedte el, 20-25 százalékkal csökkentek a húsvéti szezonális édességtermékek eladásai. Az éves

...

Édesség innovációs díj a Rimóczi-Art-nak

A lajosmizsei Rimóczi-Art Kft. nyerte el „Maszkos Mikulás” újításával a Magyar Édességgyártók Szövetsége Édesség Innovációs Díját. A Szövetség azért alapította a díjat, hogy tagsága szavazati alapján minden évben elismerje az előző esztendő során megjelent, innovációs szempontból

...

A müzli immúnis a koronavírus-járvány gazdasági hatásaira

Bár a koronavírus járvány gazdasági hatása több édesipari termékkategóriában is a forgalom csökkenéséhez vezetett, a müzli, amely az utóbbi két évtizedben kekszekkel együtt következetesen a leggyorsabb növekedést mutatja, változatlanul jól tartja magát – hangzott el

...

Rágógumi: a következő 5000 év

A COVID-19 komoly kihívásokkal szembesíti az impulzus termékek piacát, de ez sem tehet pontot a rágógumi 5 ezer éves történetének végére. A gyártók innovációval, funkcionális termékekkel válaszolnak a változásra, amelyeket a Magyar Édességgyártók Szövetsége július végén mutatott be.

...

Csokinyúl van, de a müzli, keksz, snack a sláger idén

A magyar piacon évente körülbelül 5 milliárd forint értékben 800 tonna húsvéti édesség fogy, elsősorban csokinyúl és csokitojás. Az elmúlt években mindig nőtt a húsvéti édességpiac, és 2017-2018 között különösen nagy ugrás, 10%-os forgalombővülés történt.

...

ISM – Édesség Expo Köln összefoglaló

Hagyomány és újítás, gyümölcsök, fehérjék, mentesek és édesek – a Magyar Édességgyártók Szövetsége összefoglalója Február 5-én zárta kapuit a világ legjelentősebb édesség expója, az ISM Kölnben, amely idén lett 50 éves.  A jubileumi rendezvény 148 országból 37 000

...

Édesség szakkonferencia

Szövetségünk 2019. december 5-én tartotta szakkonferenciáját az édességekkel kapcsolatos innovációról és az édességek jövőjéről. Előadók és témák:  Zsigó Róbert, államtitkár, AM „Édesiparunk az AM szemszögéből”; Sánta Sándor, elnök, Hunbisco: „Változó trendek és fogyasztói igények a globális

...

Titán-dioxid állásfoglalás

Javasoljuk, hogy  az Európai Bizottság és a többi tagállam utasítsa el a tián-dioxid (E171) élelmiszeripari felhasználásának Franciaország által bejelentett betiltását, és az intézkedéseknek az egész EU-ra való kiterjesztését. Franciaország fel kívánja függeszteni az E 171

...

Pálmaolaj állásfoglalás

A Magyar Édességgyártók Szövetségének Állásfoglalása a Pálmaolaj Kérdéssel Kapcsolatban Törökbálint, 2019. augusztus 14. A Magyar Édességgyártók a pálmaolajról A pálmaolajjal kapcsolatos kérdések jelentős érdeklődést keltettek és komoly vitákat indítottak el a közelmúltban. Az édesipar tisztában

...

ENSZ: élelmezés és éghajlatváltozás

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete kiadta jelentését az éghajlatváltozás, elsivatagosodás, talajromlás, a fenntartható földgazdálkodás, az élelmezésbiztonság és az üvegházhatású gázok kibocsátása összefüggéseiről. A jelentés és a hozzá kapcsolódó összefoglalók és dokumentumok itt érhetők el: https://www.ipcc.ch/report/srccl/

...

Növekszik a kekszek piaca

A több mint ezer éves keksz a klímakrízisben is kitart Idén várhatóan négy százalékos forgalmi érték növekedéssel a körülbelül 28 ezer tonnás hazai kekszpiac is felült a nemzetközi „keksz-expresszre”, mert a globális kekszpiac forgalma évente

...

Agrárágazati szervezetek pályázat

A Bíráló Bizottság javaslata és Dr. Nagy István miniszter úr döntése alapján a Magyar Édességgyártók Szövetsége az Agrárminisztérium agrárágazati szervezetek számára 2019-ben kiírt pályázaton 700.000 Ft támogatást nyert el. Az összeget az európai szövetség, a Caobisco

...

CAOBISCO közgyűlés, Thun, Svájc

„Változó igények és változó lehetőségek az édességgyártásban.” AUTENTIKUSSÁG Megfigyelhető, hogy a cukormentesség fogyasztói igénye elhajlik egyfajta autentikus kívánalom felé, amely legfőképpen azt kívánja, hogy az édesség autentikus legyen: természetes összetevőket tartalmazzon, ne legyenek benne mesterséges

...

A Szövetség közgyűlése

Az Egyesület 2019. május 21-én tartotta első félévi közgyűlését. A közgyűlés jóváhagyta a 2018-as pénzügyi beszámolót, támogatta a Földművelésügyi Minisztériummal kötött stratégiai partnerségi megállapodás megkötését, és székhelyét a Dózsa György út 32. Budapest címre áthelyezte.

...

Egyre igényesebb a magyar édességvásárló

Az elmúlt évben a 2-3 százalékos növekedési várakozásokkal szemben 10%-kal nőtt az eladott húsvéti szezonális édességek értéke. Az édességgyártók idén további forgalomnövekedést várnak az édességek értékét tekintve, miközben az eladott édességek mennyisége változatlan lehet, mert

...

KockaCsoki Kávézó

Kávézót nyitott a a Kockacsoki, az autista fiatalokat is alkalmazó vállalkozás a Dózsa György úton. Gratulálunk! (Tegyen látogatást – KockaCsoki – Dózsa György út 32., Budapest 1071 / H-P 10:00 – 17:00) CIKK a cégről.

...

Németország élelmiszerstratégiája

Németország Mezőgazdasági Minisztériuma kiadta a cukor- só- és energiabevitel csökkentését célzó nemzeti stratégiáját, amelyben önkéntes vállalási rendszert a gyártók számára. A dokumentum elérhető a minisztérium (Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft ) honlapján. Julia Klöckner miniszter-asszony

...

Afrika reménye: a gumiarábikum

Szinte mindenki evett, vagy kent magára, illetve a fogaira gumiarábikumot, aminek egyébként semmi köze az arabokhoz. A gumiarábikum az akácia fából kinyert mézgás, ásványokban és az ember számára hasznos baktériumokban gazdag anyag, amely feldolgozás után a legkülönbözőbb élelmiszerekbe kerül az üdítőitalokon át az édességekig, mert az élelmiszer textúráját kiválóan befolyásolja.

...

Mi fán terem a szaloncukor?

A Magyar Édességgyártók Szövetsége megbízásából készült kutatás szerint a hazai fogyasztók 86%-a tervez szaloncukrot vásárolni – mondta Sánta Sándor, a szövetség elnöke. Az ízek közötti versenyben a megkérdőjelezhetetlen elsőség a zselés szaloncukoré, amelyet a vásárlók

...

A cukorka reneszánsza

Újra növekszik a cukorkapiac, és a szűk esztendők után egyre több hazai vásárló enged meg magának egy kis édes örömöt. A fogyasztási trendeknek megfelelően egyedülálló újdonságok is megjelentek a gumi-és medvecukorka piacon, mint például a

...

CAOBISCO Éves közgyűlés 2018

A CAOBISCO, az Európai Édességgyártók Szövetsége 2018. június 14-15-én tartotta éves közgyűlését, melyen a MÉSZ-t megfigyelői státusszal az alelnök és a titkár képviselte. Beszámolók A közgyűlés a beszámolókat és a költségvetést elfogadta. Elnök A közgyűlés

...

A színek és az ízek kapcsolata

Az ízlelés sokkal bonyolultabb, mint ahogyan azt a legtöbben gondolnánk. Az íz csupán egy apró összetevője az ízérzékelésnek, rágás útján csak az 5 alap-ízt tudjuk megkülönböztetni, melyek az édes, savanyú, sós, keserű és umami. A

...

Tarolt a csokinyúl

A Magyar Édességgyártók Szövetsége (MÉSZ) bizakodó a magyar édességpiac kilátásai tekintetében. A Nielsen legfrissebb adatai szerint a tavalyi húsvéti szezonban 900 tonna csokoládéfigurát vittek haza a magyarok, ami 20%-os emelkedés 2016-hoz képest. Favoritnak a csokinyúl

...