A CAOBISCO, az Európai Édességgyártók Szövetsége 2018. június 14-15-én tartotta éves közgyűlését, melyen a MÉSZ-t megfigyelői státusszal az alelnök és a titkár képviselte.
Beszámolók
A közgyűlés a beszámolókat és a költségvetést elfogadta.
Elnök
A közgyűlés Mary Barnard-ot (Mondeléz Intl.) két évre a CAOBISCO elnökének választotta. Alessandro Cagli (Ferrero), korábbi elnök alelnökként folytatja CAOBISCO-s tevékenységét és támogatja az új elnököt a követező két évben.
Mérsékelt tagdíjú szövetségek
A magyar, spanyol és lengyel szövetségek eddig mérsékelt tagdíjat fizettek, cserébe nem rendelkeztek szavazati joggal. A lengyel és spanyol szövetség a jövő évtől teljes tagdíjat fizet majd, és szavazati jogukat visszakapják. A MÉSZ álláspontja továbbra is az, hogy a mérsékelt tagdíj mellet maradunk, számunkra az információáramlás a lényeg.
Mindful eating framework
A nemzeti szövetségeknek ajánlják az ausztrál „be treatwise”, vagy az olasz Merendine programok kezdeményezését, de közös CAOBISCO felfogás ebben a tekintetben nincsen. A magyar szövetség az ÉFOSZ önkéntes vállalásokon keresztül már nagyon korán elkezdte ezt a munkát.
Gyermekmunka
A CAOBISCO az ILO-val közösen fellép a gyermekmunka ellen.
Pálmaolaj
A CAOBISCO az illetékes EU szervekkel együttműködik a pálmaolaj felhasználás csökkentésében.
Intenzív édesítőszerek
A CAOBISCO megengedő EU szabályozást kezdeményez az intenzív édesítőszerek felhasználásra a finompékáruk területén.
Cukoralkoholok
A CAOBISCO megengedő EU szabályozást kezdeményez cukoralkoholok felhasználására minél szélesebb körben az édességtermékek esetében az energiabevitel csökkentésének céljából.