Indiai csoki-hírek

Hír dátuma: 
2016, augusztus 8
Kép: 

Engedélyezik a növényi zsiradékok, mint például a pálmaolaj használatát 5%-ig a csokoládékat illetően, olvasható India új élelmiszerbiztonságról szóló törvénytervezetében.

A jelenleg érvényben lévő élelmiszerbiztonsági törvény (2011) alapján a kakaóvajon kívül egyetlen növényi zsiradék sincsen engedélyezve Indiában.

Azonban az FSSAI /Food Safety and Standards Authority of India/, az Indiai Élelmiszerbiztonsági és Szabványügyi Hivatal július 26-án előterjesztette a jelenleg hatályos törvény módosítását. Továbbá engedélyezni szeretné az izomaltulóz, mint alacsony kalóriatartalmú édesítőszer felhasználását is a csokoládégyártás során. A törvénytervezet július 26-át követő 30. napon lép hatályba, amint közzéteszik az FSSAI hivatalos közlönyében.

A biztonsági hivatal 5%-ig akarja engedélyezni a laurinsav-mentes növényi zsírok, köztük a pálmaolaj, a sheavaj, a mangó magzsír, a borneo faggyú vagy a kokum gurgi alkalmazását a csokoládékészítésben. Azonban ezeknek a növényi zsiradékoknak meg kell felelniük bizonyos követelményeknek, amelyeket a törvényjavaslat részletesen leír.

 

A nemzetközi jelölési szabályok

Az új növényi zsírokról szóló törvény összehangolja az indiai szabályzatot az európaival, illetve a CODEX szabályzattal is.

Az Európai Parlament 2000/36/EC irányelve maximum 5% növényi zsiradék felhasználását engedélyezi a csokoládékban. A FAO és a WHO együttműködéséből létrejött Codex Alimentarius is 5%-ot enged meg. A Magyar Élelmiszerkönyvben is (melynek alapja a Codex Alimentarius) azt olvashatjuk, hogy nem kakaóvaj növényi zsírok a késztermék legfeljebb 5%-át tehetik ki és nem helyettesíthetik a kakaóvajat. (link)

Az amerikai szabályzat, az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerellenőrző Hatóság /Food and Drug Administration/ engedi az alternatív, helyettesítő szerepet betöltő növényi zsírok használatát a kakaóvajban, azonban ezeket a termékeket nem lehet „csokoládé” megnevezéssel forgalmazni. Az ilyen termékeket leggyakrabban „csokoládé ízűnek” nevezik, vagy tortabevonóként árusítják.

 

Az izomaltulóz - alacsony kalóriatartalmú édesítőszer

Az FSSAI törvénymódosítása továbbá tartalmazza az izomaltulóz, mint édesítőszer csokoládéban való felhasználásának engedélyezését az összes cukor mennyiségének 50%-áig.

Az izomaltulóz, más néven palatinóz egy a természetben előforduló, alacsony glikémiás index-szel rendelkező szénhidrát. Kémiailag egy szacharóz és fruktóz molekulákból álló diszacharid, amely szilárd, kristályos és vízben jól oldható tulajdonságú. Édesítő hatása fele olyan intenzív, mint a kristálycukoré.

Előnye a cukorhoz képest, hogy az erősebb kémiai kötéseknek köszönhetően közel 5-ször lassabban szívódik fel a szervezetben, így hosszabb ideig képes ellátni a testet energiával. Jótékony hatásai közé tarozik, hogy javítja a zsír oxidációjának folyamatát, csökkenti az inzulinrezisztenciát és az éhségérzetet vagy, hogy a cukorvegyületekhez képest nem okoz fogszuvasodást.

 

Tse Grace

 

Tab