Egészséges nasi élelmiszerselejtből

Hír dátuma: 
2016, augusztus 16
Kép: 

A felesleges élelmiszerekkel foglalkozó angliai vállalkozás, a Snact bővíteni szeretné a termékpalettáját.

 A vállalat különböző gyümölcsös ropogtatnivalókat készít olyan alapanyagokból, amelyeket egyébként kiselejteznének már a betakarítás fázisában, mert valamilyen oknál fogva nem felelnek meg a szupermarketek külsőségi követelményeinek. Ilyen ok lehet például a nem megfelelő méret vagy alak.

„A gyümölcsök után egyértelműen a zöldségekkel szeretnénk foglalkozni”- mondta Ilana Taub a Snact társ-alapítója. „Jelenleg is dolgozunk az ízek skálájának további bővítésén a fruit jerky gyümölcsös snackeknél.”

A Snact termékfejlesztési politikája azon alapszik, hogy felleljék azokat a területeket, amelyeknél jó minőségű és táplálkozásbiológiai értékű felesleges élelmiszer kerülne kidobásra, mondta Michael Midge-Dixon, a Snact másik társ-alapítója.

„Az élelmiszerek szinte minden kategóriájában keletkezik valamennyi felesleg és hulladék. A mi legfőbb célunk, hogy beazonosítsuk ezeknek a feleslegeknek a forrását és az élelmiszeripar trendjei szerint felhasználjuk őket.”- tette hozzá Michael.

„Nagy előnye, hogy miközben az élelmiszerpazarlás kérdésével is foglalkozik, egyben valódi igény is van a termékekre.”

Ahogyan növekszik a vállalkozás, egyre több egyéb fajta élelmiszerfeleslegre (mint például a kenyér és a gabonafélék) lesznek képesek felhasználási módot találni.

 

Tervek a növekedésre

A Snact 2015-ben kezdte meg működését és az óta már 40-50 tonnányi élelmiszert mentett meg a kidobástól.

Egyre több viszonteladójuk van, akiken keresztül szerződéseket köthettek irodaházak, egyetemek és kiskereskedők ellátására. Az eladások hónapról-hónapra nőnek Midge-Dixon szerint.

A következő 1-1,5 évre vonatkozó növekedési tervekkel kapcsolatban Taub így fogalmazott: „Szeretnénk partnerként megszerezni egy nagy-kereskedőt. Angliában közülük is sokan foglalkoznak az élelmiszerpazarlással, ezért jó lenne közösen lépéseket tenni a probléma megoldása érdekében.”

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) becslése szerint a globális szinten előállított élelmiszerek 1/3-a kidobásra kerül. Ez pedig hatalmas gazdasági, szociális és környezeti következményekkel jár.

„Tudta, hogy a globális szinten előállított élelmiszerek 1/3-a kidobásra kerül, pedig a nagy részük könnyen felhasználható lenne? Ez nem csupán élelmiszeripari kérdés. Ha az élelmiszer pazarlásra kerül, akkor minden erőforrás, ami a termesztésbe, csomagolásba és szállításba fektettek hiábavalóvá válik.”- írja weboldalán a Snact.

„Csak Angliában évente 12.5 milliárd fontnyi élelmiszert dobnak ki évente, köztük több mint 500 millió banánt és 1.6 milliárd almát.”

 Az ehhez hasonló, kreatív kezdeményezések átültethetők az élelmiszeripar bármely területére a jövőben. Az édességipar, különösen a csokoládéipar számára remek lehetőség a kidobástól megmentett, feldolgozott, minőségi gyümölcsök felhasználása a termékekben. 

 

Tse Grace

 

Tab